Het plan om Athene te verkoelen door 25.000 bomen te planten.

De afgelopen zomers was het enorm warm in de Griekse hoofdstad Athene. De temperaturen konden oplopen tot wel 40 graden, met afgelopen jaar zelfs meerdere hittegolven. In de maand juli vorig jaar werden de warmste temperaturen gemeten sinds het jaar 1863. De hitte was zo extreem, dat de bekende Akropolis zelfs tijdelijk werd gesloten.

Om de hitte in Athene tegen te gaan, komt de burgemeester Haris Doukas met een plan om 25.000 nieuwe bomen te planten in en rondom de stad. Hoe dit precies werkt, lees je hieronder.

Oplopende temperaturen in Athene

Athene is één van de warmste steden van Europa. Een van de oorzaken hiervan is de ligging van de stad, omringd door heuvels. Het centrum van Athene ligt ook redelijk ver van de kust. Hierdoor blijft de hitte snel hangen en is er weinig verkoeling door wind. Smog blijft ook sneller hangen, waardoor de temperaturen nog verder kunnen oplopen. Er is tegenwoordig ook nog eens minder begroening in de stad. Vooral de heuvels rondom Athene hebben veel bomen verloren door bosbranden (zo’n 25% in zes jaar tijd). Begroening kan zorgen voor meer schaduw in en rondom Athene, waardoor het in de zomers beter uit te houden is.

Het plan om nieuwe bomen te planten

Haris Doukas won in oktober de verkiezingen en is nu burgemeester van Athene. Hiervoor was hij hoogleraar energiebeleid, waar hij onder andere bezig was met duurzame groei. Over de situatie in Athene zei Doukas “Hoge temperaturen, vervuiling en het verlies van begroening zorgen voor omstandigheden waardoor het in de zomer ondraaglijk wordt in het stadscentrum”. Daarom komt hij nu dus met een plan om meer bomen te gaan planten. Komende vijf jaar zullen er zo’n 25.000 nieuwe bomen worden geplant, ook op de heuvels rondom de stad. 3.000 van deze bomen zullen worden geplant in het industriële district Votanikos. Het plan is om ieder jaar 5.000 bomen te planten, waardoor het project in 2029 afgerond zal zijn.

Voor toeristen is het aan te raden om niet tijdens de zomer een vakantie naar Athene te boeken. In het voor- en najaar is het weer namelijk een stuk prettiger, met temperaturen tussen de 18-30 graden. Een stedentrip in de maanden maart, april, mei, september en oktober is daarom aan te raden. Het is zo een stuk prettiger om de hele dag door de stad te lopen en de vele bezienswaardigheden te bezoeken. De Akropolis beklimmen met extreme temperaturen is uiteraard niet wenselijk.