Hittegolf in Athene, maatregelen om veiligheid te garanderen

In Athene zorgt een intense hittegolf voor ongekende maatregelen om de bevolking en toeristen te beschermen. De temperaturen in de Griekse hoofdstad stijgen deze week tot maar liefst 43 graden Celsius, wat leidde tot het besluit om de iconische Akropolis tijdelijk te sluiten van 12.00 uur tot 17.00 uur. Deze maatregel is bedoeld om bezoekers te beschermen tegen de gevaarlijke hitte tijdens de warmste uren van de dag.

Draconische maatregelen ter bescherming

De Griekse autoriteiten hebben verschillende drastische maatregelen genomen om de impact van de hittegolf te beperken. Naast de sluiting van de Akropolis, zijn ook basisscholen in Athene en omliggende gemeenten gesloten. De overheid roept mensen op om, indien mogelijk, vanuit huis te werken om blootstelling aan de extreme hitte te minimaliseren. Ook worden drones ingezet om met hittecamera’s gevaarlijke plekken in kaart te brengen, zodat deze gemeden kunnen worden.

Hittegolven en toerisme

De Akropolis, een van de meest bezochte toeristische attracties ter wereld, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Vorig jaar bezochten ongeveer 4 miljoen toeristen dit historische complex. Het sluiten van de Akropolis tijdens extreme hitte is niet ongewoon, maar het illustreert de ernst van de huidige weersomstandigheden. Toeristen wordt aangeraden om hun bezoeken aan de Akropolis in de ochtend of late namiddag te plannen om de heetste uren van de dag te vermijden.

Regionale impact en vooruitzichten

Niet alleen Athene, maar ook andere delen van Griekenland, Cyprus en Turkije kampen met uitzonderlijk hoge temperaturen. In sommige gebieden van Cyprus worden temperaturen van 45 graden verwacht, met een lichte afkoeling pas in het weekend. In Turkije wordt eveneens een tijdelijke afkoeling tegen het einde van de week voorspeld, hoewel de temperaturen in veel gebieden boven de 30 graden blijven. Athene wil de komende jaren ook bomen gaan planten om de hitte in de stad te verminderen.

Gezondheid en veiligheid

De combinatie van extreme hitte en Afrikaans stof in de lucht vergroot de gezondheidsrisico’s. Het inademen van het stof kan ademhalingsproblemen verergeren, vooral bij kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen. De lokale autoriteiten hebben daarom verschillende koele ruimtes met airconditioning opengesteld voor het publiek. Deze ruimtes bieden een toevluchtsoord voor mensen die thuis geen toegang hebben tot airconditioning.

Terwijl toeristen zich aanpassen aan veranderende reisplannen, richten de autoriteiten zich op het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van de bevolking. De verwachting is dat de temperaturen tegen het weekend iets zullen dalen, maar voorlopig blijft het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en alert te blijven op de hitte.