Panathinaikos FC wint de Griekse voetbalbeker in de laatste minuut.

De Griekse voetbalwereld werd opgeschud door een zinderende finale in de 2023-2024 Griekse voetbalbeker, waar Panathinaikos FC met een last-minute doelpunt van Giorgos Vagiannidis Aris FC met lege handen achterliet. Het Panthessalic Stadion in Volos, een plaats die doorgaans gonst van voetbalpassie, was ditmaal verstoken van fans. Desondanks bleef de spanning onverminderd hoog. Panathinaikos FC is één van de voetbalclubs in Athene, de hoofdstad van Griekenland.

Doelpunt in de laatste minuten

De wedstrijd ontvouwde zich als een ware thriller, waarbij beide teams tot het uiterste gingen. Na een intense strijd die maar liefst 97 minuten duurde, en waarbij drie spelers het veld moesten verlaten, zorgde een invaller van Panathinaikos voor het beslissende doelpunt, waarmee de club zijn 20e Griekse bekertriomf vierde. Een opmerkelijk moment in de geschiedenis van het Griekse voetbal was de aanwezigheid van Stephanie Frappart, een 40-jarige Franse scheidsrechter, die de primeur had om een Griekse bekerfinale te fluiten, waarmee ze een nieuwe grens verlegde voor vrouwelijke arbitrage in het land.

Opstellingen van beide teams

De startopstellingen van beide teams beloofden een spannende strijd. Aris zette Cuesta, Odubajo, Fabiano, Brabec, Montoya, Mvondo, Darida, Manu Garcia, Suleymanov, Zamora, en Moron op, terwijl Panathinaikos het veld betrad met Lodingin, Jedvaj, Arao, Kotsiras, Juancar, Cerin, Ruben Perez, Mancini, Bernard, Bakasetas, en Ioannidis.

De eerste helft van de wedstrijd was gekenmerkt door strakke verdediging en intense duels, waarbij beide teams maar weinig ruimte gaven voor aanvallende acties. De tweede helft bracht een verandering in het spelbeeld, met meer aanvalspogingen van beide kanten. Het spel werd fysieker en de scheidsrechter moest ingrijpen met meerdere gele kaarten en het wegsturen van drie spelers.

Geen fans aanwezig bij de finale

Het winnende doelpunt in de laatste minuten van de wedstrijd was een moment van extase voor de fans van Panathinaikos, die hun team naar de overwinning zagen snellen, zij het op afstand, gezien de lege tribunes. Deze afwezigheid van supporters was echter geen nieuw fenomeen in de Griekse voetbalarena. Voor de vierde keer in vijf jaar werd de Griekse bekerfinale achter gesloten deuren gespeeld, als gevolg van de voortdurende zorg over geweld en ongeregeldheden tussen supporters.

Deze finale was echter meer dan alleen een voetbalwedstrijd. Met het thema “Voetbal is Leven” gaf de Helleense Voetbalfederatie (EPO) een krachtig signaal af tegen geweld en hooliganisme in het voetbal. Vanaf de halve finale van het toernooi hebben clubs en de federatie samen gestreden tegen deze negatieve aspecten van de sport, in een gezamenlijke poging om de sportieve rivaliteit op een nobele en respectvolle manier te laten floreren.